Tijdreis

tijdreis

Oktober 2000 verscheen de leesserie Tijdreis (Malmberg, Den Bosch). Ook dit is weer een serie van vijf delen, speciaal geschreven voor de groepen 4 t/m 8 van het basisonderwijs.
Ieder deel speelt zich af tegen een andere historische achtergrond. Voor het boek van groep 4 is dat het begin van de 20e eeuw, voor groep 5 de Middeleeuwen, voor groep 6 de tachtigjarige oorlog, voor groep 7 de industriŽle revolutie en voor groep 8 de tijd dat de VOC-schepen de zeeŽn bevoeren.
In elk deel spelen een of meer kinderen de hoofdrol. Natuurlijk beleven zij steeds een bijzonder spannend avontuur, maar elk boek bevat ook heel wat grappige scŤnes.


Nieuwe rommel en een oud geheim

(illustraties Loes Orsel)

Groep 4

Dit deel speelt zich af in deze tijd, maar gaat vanwege het honderdjarig bestaan van een school terug naar het begin van de vorige eeuw, en dan vooral naar hoe het schoolleven er in die jaren uitzag.

Inhoud: De school van Maartje bestaat honderd jaar. Dat wordt een groot feest. Al lang van te voren moet er van alles worden gedaan. Maartje helpt ook mee. Ze vindt een doos met mooie spullen voor de rommelmarkt. Zomaar op straat. Maartje denkt: wat gek dat iemand zoiets weggooit! Maar ze vergist zich. Het is geen oude rommel. Het zijn dingen van een meneer die net is verhuisd. Als de meneer haar ziet, wordt hij heel boos. 'Ik krijg jou nog wel,' roept hij.
Later snuffelt Maartje rond op de zolder van de school. Ze zoekt oude leesboekjes. Maar ze vindt iets heel anders. Een heel gewoon, klein doosje. Maar ik dat doosje zit een oud geheim...

Opa en oma worden ontvoerd


Pierewaai

(illustraties Jolet Leenhouts)

Groep 5

Dit deel speelt zich af tijdens de Middeleeuwen. Het vertelt over een rondtrekkend toneelgezelschap dat op weg is naar een kasteel. Daar zal de bruiloft van de zoon van de graaf worden gevierd.

Inhoud: Het is de tijd van ridders en jonkvrouwen. Elger trekt met zijn ouders en vrienden met een wagen door het hele land. Ze gaan van jaarmarkt naar jaarmarkt. Soms bezoeken ze grote feesten. Daar voeren ze toneelstukken op, en ze zingen en dansen. Elger zou heel graag meedoen, maar zijn vader vindt hem nog te jong.
Op een dag trekt het gezelschap naar het kasteel van heer Robert. Ze gaan daar spelen op een trouwfeest. Op het kasteel is iedereen in rep en roer. Alle kostbare cadeaus zijn gestolen! Elgers vader lijkt de schuldige. Hij wordt gevangen gezet. Elger kan het niet geloven. Diep in de kelders van het kasteel ontdekt hij een geheim. Als Elger zijn vader wil bevrijden heeft hij hulp nodig. Hulp van de gevaarlijke, angstaanjagende Pierewaai...

Opa en oma worden ontvoerd


Johan de dappere

(illustraties Ivan & Ilia)

Groep 6

Dit deel speelt zich af tijdens de tachtigjarige oorlog. Het beschrijft de belevenissen van een jongen van twaalf die dienst doet in het leger van Maurits. Hij komt terecht bij het garnizoen dat in een turfschip het bezette Breda binnenvaart en de stad bevrijdt.

Inhoud: Het is het jaar 1590. Nederland voert oorlog met Spanje. Aan het hoofd van het Nederlandse leger staat Maurits. Hij bedenkt een slim plan om Breda te bevrijden. Met een list zullen soldaten de stad binnenvallen.
Jan is een jongen van twaalf. Midden in de nacht moet hij, samen met zijn ouders en zijn zusje, vluchten voor de Spanjaarden. Dagenlang zwerven ze rond. Tenslotte vinden ze aan de rand van een stad een armzalig hutje om in te wonen. Al hun bezittingen zijn ze kwijt. Jans vader heeft geen werk meer. Om aan eten te komen, moet hij gaan bedelen. En Jan moet mee als bedeljongen.
Op een dag neemt zijn vader hem mee naar een kapitein van Maurits' leger. Vanaf die dag wordt Jans leven totaal anders. Vanaf die dag is Jans leven in gevaar...


De vlucht van Vera Verderniks

(illustraties John Rabou)

Groep 7

Dit deel speelt zich af tijdens de industriŽle revolutie. Een weesmeisje, dat iedere dag met de andere kinderen van het weeshuis, in een fabriek moet werken, wordt door omstandigheden gedwongen te vluchten. Op haar vlucht komt zij in contact met de wereld van de rijken.

Inhoud: Het is het voorjaar van 1864. Vera is opgegroeid in een weeshuis. Elke dag gaat zij, samen met alle andere weesmeisjes, naar een textielfabriek. Daar werkt ze meer dan twaalf uur per dag, zes dagen in de week. Op een dag gebeurt er iets in de fabriek. Vera haalt een grap uit, maar te laat beseft ze welke vervelende gevolgen dit grapje heeft. In paniek vlucht ze de fabriek uit. Dat is het begin van een reeks spannende gebeurtenissen.
Vera ontmoet Floris, de zoon van een baron. Op zijn beurt komt hij, door Vera's toedoen, diep in de problemen. Vera probeert te redden wat er te redden valt. Maar daarvoor zal ze zelfs naar het buitenland moeten. Voor het eerst in haar leven maakt ze een reis met een trein. In BelgiŽ komt ze in contact met een paar smokkelaars. Het is maar de vraag of die haar kunnen helpen. En dan is er de geheimzinnige man met ťťn arm. Wordt Vera echt door hem achtervolgd, of beeldt ze zich dat maar in?


De oversteek

(illustraties Fred Marschall)

Groep 8

Dit deel speelt zich tijdens de bloeijaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het vertelt het verhaal van een meisje dat met de rest van haar gezin een reis maakt naar het verre IndiŽ. Het beschrijft het leven op een VOC-schip tijdens een maandenlange tocht.

Inhoud: Op 14 juni 1749 vertrok het VOC-schip 'de Dolphijn' vanuit de haven van Rotterdam voor een maandenlange reis naar IndiŽ. Aan boord bevonden zich, naast de bemanning, ook een hoge VOC-ambtenaar en zijn gezin. De dochter, Emma Duyndam, heeft met zeer veel tegenzin afscheid genomen van haar vertrouwde Rotterdamse leventje.
Onder de bemanning bevinden zich de scheepsjongen Lucas en de koksmaat Jacob. Zij zijn aangemonsterd omdat aan wal de grond hun te heet onder de voeten werd. Emma en Lucas komen op het schip met elkaar in contact. Ondanks het standsverschil ontstaat er een bijzondere vriendschap.
Dan komt het schip ter hoogte van de Afrikaanse kust, en in korte tijd wordt het hele leven van Emma en haar familie, en dat van Lucas en Jacob volledig overhoop gegooid. Ze komen in handen van een bende kapers, die onder leiding staat van een mysterieuze man, en worden meegenomen het oerwoud in. Plotseling is niets meer zoals het was, en blijkt ook niemand meer te vertrouwen. Emma komt in een schijnbaar uitzichtloze situatie terecht. Van wie kan zij nog hulp verwachten?

Klik hier voor een fragment!


Terug naar Home 

Terug naar Kinderboeken


T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact