Maarten ’t Hart, Verlovingstijd
Uitgeverij De
Arbeiderspers, Amsterdam 2009
303 pagina’s
9789029571364
€ 19,95

Maarten ’ t Hart vertelt in Verlovingstijd z’n verhalen weer als vanouds. Opnieuw is er de jongen die op de lagere school langs alle kanten uitblinkt maar als geen ander schoolmeester Splunter met provocerend slimme opmerkingen uitdaagt, die dan op zijn beurt met graagte het Wilhelmus op z’n ribbenkast tokkelt.  

De ik-figuur is ook weer de eenling en sukkel die de meisjes wel ziet staan maar de meisjes hem niet. Hij raakt bevriend met Jouri Kerkmeester omdat  die als enige het vanaf de bewaarschool naast hem uithield. Maarten zat namelijk geregeld geurend als een olieraffinaderij naast hem in de schoolbankjes. Hij moest immers vaak naar de wc maar mocht maar één keer.  
Deze Jouri wordt z’n vriend, beschermer en vijand in liefdeszaken. Hij is niet alleen superslim  maar ook buitengewoon aantrekkelijk. Het verhaal in deze roman wil nu dat telkens als de ik z’n oog laat vallen op een meisje, Jouri er vanzelfsprekend mee aan de haal gaat. Gek genoeg neemt hij het hem nauwelijks kwalijk. Pas in Leiden, waar ze allebei studeren, kiest hij eieren voor z’n geld en blijft met z’n meisjes uit de buurt van Jouri.

Een flink deel van deze roman gaat over deze meidenjacht, in veel gevallen gedreven door een stevige libido. Op dat terrein boekt de ik uiteindelijk z’n winst op vriend Jouri. Waar op de middelbare school bijvoorbeeld het mooiste meisje van de school, Frederica, zich verloor in Jouri en hem alleen kon bemachtigen via een door haar op touw gezette kortstondige schijnverkering met z’n makker, verkoos zij hem vele jaren later toch als sexgenoot omdat diezelfde Jouri  -  inmiddels hoogleraar - haar op geen enkele manier meer ter wille was.

Maarten ’t Hart maakt van z’n hart geen moordkuil. Hij geeft bijtend af op de muziek van the Beatles, the Rolling Stones en Elvis Presley, het brilcreammonster uit Memphis. Hij laat de klassieke muziek zonder gekheid z’n hart stelen in de werkplaats van fietsenmaker Kerkmeester, oud-NSB’er, tevens de vader van Jouri. Hij tekent ironisch excentrieke biologiestudenten en een uitgesproken dwarsfluitjuf met wie hij trouwt. Maar de bijzonderste verhalen gaan over Tina die in de Leidse binnenstad  door haar dellerige uitdossing mannen in de buurt van Jezus Christus probeert te krijgen.


Voor liefhebbers van ’t Harts boeken, is dit hoogst verleidelijke kost.  

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact