Christiaan Weijts, Via Cappello 23
Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam 2008
326 bladzijden
ISBN978029566988
Є 18,95

Arthur Citroen geeft kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij ontmoet de jonge studente Fay tijdens een cursus. Binnen de kortste keren zijn ze zo intiem met elkaar dat Fay het goed vindt dat Arthur haar naakt en in volle sexuele overgave filmt. Dat filmpje komt op internet en daarmee beginnen de problemen.

In een andere verhaallijn ontmoeten we de journalist Daniel Schaaf. Hij is in Venetië  getuige van de verdrinkingsdood van een beroemde gondelier die hij enkele dagen eerder interviewde. Van zo’n primeur wordt hij natuurlijk niet slechter. Hij maakt er zelfs een verhaal van onder de titel Gondeliersdood dat meteen het eerste hoofdstuk van deze roman is. Daarmee laat schrijver Christian Weijts een personage dus meeschrijven aan zìjn verhaal. Dat zijn twee vliegen in een klap en dat is mooi.

Arthur Citroen en Daniel Schaaf ontmoeten elkaar in het derde deel van de roman. Daniel is inmiddels overgestapt naar de radio waar hij een nachtelijk programma presenteert. Hij nodigt Arthur uit om te komen vertellen wat hem nu precies bezield heeft zulke intieme filmpjes te maken. Dit leidt in het vierde hoofdstuk tot een confrontatie tussen twee slimme mannen die beiden aan het kortste eind zullen trekken. Dat moet ik hier maar niet verder uitleggen maar er zit een boel spanning in dit hoofdstuk. 

Arthur schrijft aan een proefschrift. Hierin past de vraag waarom er toch zoveel amateurpornofilms op internet circuleren, films van mensen dus die zichzelf onomwonden aan elkaar en aan de wereld laten zien. De belangstelling voor deze films is vele malen groter dan voor die van de professionals.
 
Arthur vergelijkt dit met de vrouwen in de Italiaanse Renaissancekunst. Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld de prachtige Venus die uit de zee geboren wordt. Iedereen kent dat schilderij maar je wordt er niet echt warm van. Aan de andere kant had je een schilder als Titiaan die zijn Venus van Urbino ook werkelijk met je laat flirten.

Maar ja, je kunt als wetenschapper ook overdrijven. En dat deed Arthur met zijn vriendinnetje Fay die in Venetië er werkelijk even uitzag als een eigentijdse Venus.      

Maarten van Boxtel 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact