Annelies Verbeke, Vissen redden
Uitgeverij De Geus, Breda 2009
182 pagina’s
ISBN 978-90-445-1202-1
€ 18,90

Vissen redden is een boek over vis en verdriet. Tenminste, dat staat op de achterflap. Je moet het maar durven.

In 9 hoofdstukjes vertelt de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke het verhaal van Monique Champagne die in de steek gelaten is door haar grote liefde Thomas. Het verdriet houdt ze in de eerste hoofdstukken op gepaste afstand. In verschillende zinnen sijpelt er wel iets van haar ellende door maar al te grote kleerscheuren lijken haar bespaard te blijven. Monique zoekt compensatie in de strijd tegen het leed dat vissen aangedaan wordt. Hiervoor reist ze naar grote viscongressen in steden als Tallinn, Lissabon en Athene.
 
In Athene hoort ze dat haar bijdragen op de volgende congressen in Odessa en Istanboel geschrapt zijn. Ze voldoet kennelijk niet aan de verwachtingen en wordt dus wederom afgewezen. Ze verlengt haar verblijf in Griekenland. Op het strand ontmoet ze een oude Griekse man en vrouw die haar zonder duidelijke reden meenemen naar hun appartement. Na dit onverwachte, warme onthaal verliest ze alle controle over haar verdriet. De crisis kluistert haar 10 nachten aan het bed in een Atheense hotelkamer.

In het vijfde hoofdstuk met de veelzeggende titel Parenthesis – Verre zeeën lees je dan hoe mateloos haar liefde voor Thomas was en hoe radeloos hij haar achterliet. Het lijkt er dan op dat de strijd gestreden is. Ze kan haar wonden likken. Maar nee, dit verdriet laat zich niet zomaar temmen door bijvoorbeeld een rationele missie om de wereld te redden.
 
In de tussentijd heeft Monique vriendschap gesloten met Michaela die haar meende te herkennen als een vroegere vriendin. Vreemd genoeg houdt zij deze leugen in stand. Mooi is het dan om te zien hoe iedere volgende ontmoeting de genegenheid tussen die twee laat groeien maar ook dichterbij een onvermijdelijke ontknoping brengt.  En ook mooi is de tussenkomst van de oudere Oostenrijkse bioloog Oskar Wanker die Monique tijdens de viscongressen een onthullend manuscript laat lezen over de relatie tussen een jongen en een oudere skilerares.

Annelies Verbeke heeft inderdaad een boek over vis en verdriet geschreven, een beklemmend boek over een mooie, verlaten en ongelukkige vrouw die in de laatste zin vaststelt dat zij, Monique Champagne, nog leeft. Na alles wat eraan voorafging, kan dit je behoorlijk gelukkig maken.
       
Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact