Steffie van den Oord, Westerbork Girl
Uitgeverij Contact, november 2008
318 pagina’s
ISBN 978 90 254 2697 2
€ 17,95

Westerbork Girl gaat over Hannelore Cahn, een joodse vluchtelinge uit het Duitsland van de tweede wereldoorlog. Ze komt in het doorgangskamp Westerbork terecht waar ze optreedt in een revue. Ze is het twintigjarige meisje naar wie iedereen kijkt, op wie iedereen verliefd is. In Amsterdam heeft ze haar grote liefde, de acteur Rob de Vries, achter moeten laten. Hij bereidt echter – en dat kan zij niet weten – haar ontsnapping voor. Als machinist rijdt hij met de dagelijkse posttrein het kamp in en neemt Hannelore op de terugweg ongezien en ongehinderd mee.  

Maar zij verlaat met het kamp ook Hans Eisinger, een lid van de joodse ordedienst, een man die haar respecteert en bescherming biedt. Ze geeft om deze man. Plotseling blijkt de buitenwereld voor haar minder veilig dan het kamp zelf. Hannelore moet keuzes maken die haar leven en het leven van haar twee geliefden dramatisch laten kantelen.

Aanvankelijk maakte schrijfster Steffie van den Oord een documentaire over deze geschiedenis die ze toevallig op het spoor kwam. Ze zocht Hannelore op in Amerika, in Queens, voerde lange gesprekken en kreeg veel boven tafel. Ze maakte er een televisiedocumentaire van die je kunt bekijken op www.hollanddoc.nl.

Daarna sprak ze opnieuw met ooggetuigen, zoons, dochters, medegevangenen, ze las nog meer brieven, persoonsbewijzen en medische rapporten. Het werd vanzelf een doorlopend verhaal. Ze koos ervoor om de drie belangrijkste personages de gebeurtenissen te laten vertellen. Hun liefdesverhalen schrijnen behoorlijk tegen de achtergrond van de barre barakken van schuldig Westerbork en de onderduikplekken van kwetsbaar Amsterdam.

Jarenlang tobde Hannelore Cahn nog met haar verleden. Ze werkte als stationmanager van El Al op Kennedy Airport in New York. Maar als de vliegtuigdeuren werden vergrendeld, keek ze weg. De hendel ging namelijk met dezelfde beweging dicht als een wagondeur in Westerbork. Zij wilde de oorlog vergeten. Ze zei hierover: And I did a good job. I wiped it out.

Weinig mensen waren in de oorlog zuiver op de graat, velen waren goed genoeg. Dat gold ook voor Hannelore Cahn die waarschijnlijk veel twijfels en beschuldigingen heeft moeten verdragen. Ze is in ieder geval een oorlogsslachtoffer maar dan van een soort die je in romans niet vaak langs ziet komen.

Maarten van Boxtel


 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact