Mensje van Keulen, Een goed verhaal
Uitgeverij Atlas, Amsterdam 2009
ISBN978-90-450-1469-2
160 bladzijden
€ 17,50

De verhalen van Mensje van Keulen beginnen vaak eenvoudig, onopvallend en lichtvoetig. Je weet ook lang niet waar ze heengaan. Dat geldt ook voor veel van haar personages zelf, zoals voor de gepensioneerde vrijgezel uit het titelverhaal van haar nieuwste bundel Een goed verhaal. Hij gaat op pad om een gevonden portemonnee terug te brengen naar de rechtmatige eigenares. Hij verheugt zich op een ontmoeting met een leuk meisje maar hij treft een oudere vrouw die de kost verdient met het ondertitelen van pornofilms.

Dit verhaal loopt nog onschuldig af maar dat ligt heel anders voor het verhaal Zand waarin een man met z’n halfdronken vrouw ruziet over een allang afgelopen buitenechtelijke affaire. Hij moet er even tussenuit om een luchtje te scheppen op het strand en wordt daar slachtoffer van een wrede verkrachting, zo een die je – ook als lezer - niet snel vergeet. Als hij dan weer thuis komt, vertelt hij niks maar krimpt ineen als z’n vrouw toenadering zoekt.

Mensje van Keulen schrijft verhalen waarin mensen niet met elkaar praten, of dat juist wel doen maar dan over de verkeerde onderwerpen. Het zijn eenzame mensen die nergens anders heen kunnen. Zoals de lerares in het verhaal Bedevaart die in haar eentje naar Engeland gaat om het woonhuis van de gezusters Brontë te bezoeken. Ze ziet de straatjes van Haworth en kijkt naar de winkelpandjes in Main Street die vroeger bewoond werden door grote gezinnen van wevers en wolkammers. Ze bezoekt de pastorie van het gezin en het kerkhof. Ze verliest zichzelf voor even in de drank en verlangt uiteindelijk gewoon terug naar huis.

Het verhaal De eerste man gaat over de onverzoenlijke haat van de dochter jegens haar vader. Ze had hem in geen jaren meer gezien. Ze kon hem niet vergeven dat hij het almaar aanlegde met andere vrouwen terwijl haar moeder hieraan ten onder ging. Uiteindelijk hoeft ze haar wraak niet eens zelf te verzinnen. Die wordt haar op een presenteerblaadje aangereikt door haar eigen vader en die wraak is meedogenloos.

Mensje van Keulen weet vooral hoe ze onrust moet zaaien door gewone mensen in verwrongen relaties in de loop van een verhaal steeds minder lucht te geven. Ze heeft daar niet veel woorden voor nodig en laat de personages in weinig bedekte termen en venijnige gesprekken de poten onder elkaars stoelen vandaan zagen. Haar verhalen zijn bijzonder en oorspronkelijk maar als ze al met andere schrijvers vergeleken zou kunnen worden, dan komen Belcampo, Bordewijk of Roald Dahl nog het meest in de buurt. Deze bundel gooide hoge ogen bij de jury’s van De Gouden Uil en de Libris-literatuurprijs. In beide gevallen hoorde ze bij de beste zes.

Maarten van Boxtel 
 

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact