P.F. Thomése, J. Kessels: the novel
Uitgeverij Contact, Amsterdam  2009
220 pagina’s
ISBN 978-90-254-3144 0
€ 16.95


In de roman J. Kessels: The novel van P.F. Thomése reist de schrijver in een krakkemikkige Toyota naar Hamburg om iemand op te halen die verdacht wordt van vuige zaakjes in de pornosfeer. Hij reist samen met J. Kessels, een van zijn personages uit eerdere romans. Ze hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen en vormen tijdens de hele rit een onkwetsbaar koppel, een toonbeeld van een dikke mannenvriendschap.

De andere reisgenoot is opdrachtgever Berend de Braaij. Ze kennen elkaar van vroeger. Ze komen uit hetzelfde dorp. De vader van Berend, alias Bertje, dreef vroeger de dorpscafetaria. Zijn dochter Birgit de Braaij, beter bekend als BB, was onbereikbaar voor de meeste dorpsjongens. Nu de gelegenheid zich voordoet om - weliswaar vele jaren later - alsnog in de buurt van BB te komen, laten J. Kessels en PF Thomése die niet voorbijgaan.

Wat er dan volgt, is een hilarische reis vol sigaretten, bier en vunzige grootspraak naar Hamburg waar ze vlakbij de beruchte Reeperbahn in een hotel overnachten. Als ze hun verdachte gevonden hebben, in een berucht supportersvak van een voetbalstadion tussen de schaarsgeklede vrouwen, wordt hun terugreis naar Tilburg bemoeilijkt omdat ze plotseling met het  lijk van een drugsdealer geconfronteerd worden. Bij gebrek aan beter nemen ze hem in hun kofferbak mee naar Nederland. De verdachte blijkt de man te zijn van Birgit. Hij wordt direct kutzwager Boontje gedoopt. Als de lijkstank in de auto ondraaglijk wordt, vliegen de beschuldigingen, intimidaties en schunnigheden  over en weer. Hun eerste bestemming is nu Breda, waar Birgit woont. Zij is aan iedere vorm van appetijtelijkheid voorbij maar haar dochter  is een wederopstanding van de vroegere knetterhete  frituurspetter van een Birgit. Zo begint het spel opnieuw.

In deze roman leeft Thomése zich uit in de stilistiek van de platte mannenbakken. Hij doet dat met veel vertelplezier. De dialogen tussen Thomése en J. Kessels komen rechtstreeks uit de voetbalkantine en vinden waarschijnlijk hun weg naar het plankje van echte mannenboeken.  Het is een macho-vriendenboek met weinig verhaal en veel dubbelzinnigheden. En natuurlijk worden mannen in dit boek belachelijk gemaakt met hun ideeën over heldendom, vrouwenjacht en inloopkasten vol bier.

Hoe anders is deze roman in vergelijking met het breekbare Schaduwkind uit 2002 waarin Thomése schrijft over z’n jonggestorven dochtertje of de novellenbundel Zuidland waarmee hij in 1991 de AKO-literatuurprijs won. Van de breekbare stijl en fijnzinnige humor in deze boeken laat Thomése in J. Kessels: the novel helemaal niets meer over. Hij heeft in ieder geval twee schrijversgezichten en vermoedelijk heeft hij er nog meer in huis. 
 
Maarten van Boxtel 

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact