Rascha Peper, Vingers van marsepein
Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2009
317 pagina´s
ISBN 978-90-468-0382-0
€ 12,50

Vingers van marsepein verscheen oorspronkelijk in 2008, maar is nu in een fraaie gebonden uitvoering tegen wat een midprice is gaan heten opnieuw verschenen. Een ideaal boek om cadeau te krijgen of te doen, en dan uiteraard niet alleen vanwege de prijs.

Het is een meeslepende roman van een rasverteller, die uit twee verhalen is opgebouwd. Het ene speelt rond 1700 en vertelt over de lotgevallen van Bregtje die woont bij haar oom Frederik Ruysch, een in die tijd befaamd anatoom en preparateur. Het tweede verhaal is in het heden gesitueerd en concentreert zich rond Ben, een tienjarige jongen die in een museum in Sint Petersburg kennismaakt met het werk van Ruysch.

Dat ledematen van marsepein zouden zijn, is een observatie van Ben, als hij de levensechte preparaten van Ruysch ziet. Diens collectie onderscheidt zich omdat hij een techniek had uitgevonden waardoor – door middel van inspuiting van aderen met speciale was – de geprepareerde lichaamsdelen hun natuurlijke kleur behielden.

Peper laat Bregtje en Ben om en om aan het woord. De levens van beide kinderen vertonen de nodige parallellen, al zijn ze zich zelf uiteraard niet van elkaars bestaan bewust.
Bregtje is in het huishouden van haar oom opgenomen nadat haar ouders, zusje en broer zijn overleden aan de ‘hete koorts’. Vooral haar broer Rens mist ze heel erg. Als haar wordt voorgespiegeld dat hij nog in leven is, en dat zij door te spioneren kan helpen hem bij haar terug te brengen, is Bregtje een gewillige prooi.
Ben is kind van gescheiden ouders. Hij woont bij zijn moeder die de dood van Bens zusje maar moeilijk kan verwerken. Hij maakt met zijn vader en diens nieuwe vriendin een reis naar Sint Petersburg, en daar komt hij erachter dat Bregtjes oom in een pand schuin tegenover dat van zijn moeder moet hebben gewoond.

Allebei de kinderen zijn kwetsbaar in hun verlangen naar liefde en aandacht. Hoewel nog jong, onbevangen en goedgelovig, begint de harde realiteit van de wereld van de volwassenen op sommige momenten genadeloos in hun leven door te dringen.
Beiden zoeken een uitweg uit die verwarrende realiteit, Bregtje als zij de preparaten van haar oom tekent en schildert, Ben als hij leest in Tonke Dragts De brief voor de koning.
En dan is er voor allebei een moment waarop ze tot een daad in hun nog jonge bestaan komen, die hun verdere leven richting zal geven en hen zal vormen.

Vingers van marsepein is in Pepers kenmerkende, soepele stijl geschreven. Vooral de historische scènes zijn boeiend en met zoveel sfeervolle en kleurrijke details verrijkt dat ze je moeiteloos naar het Amsterdam van rond 1700 verplaatsen.

Rien Broere 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact