Cees Nooteboom, ’s Nachts komen de vossen
De Bezige Bij, Amsterdam 2009
158 pagina’s
ISBN 978-90-23-438700
€ 17,90

In de bundel ’s Nachts komen de vossen staan acht nieuwe verhalen van Cees Nooteboom. Neem er de tijd voor want dat doen zijn vertellers ook. Wapen je tegen de melancholie want dat doen zij ook. En pas vooral op voor het onbewaakte ogenblik. 

In het verhaal Gondels kijkt een freelance journalist in Venetië over het water van de Riva degli Schiavoni met een vergeelde en halfverscheurde foto van een meisje van 17 jaar in zijn hand. Hij is hier om afscheid van haar te nemen.

In het verhaal Onweer ziet het echtpaar Rudolf en Rosita in de vroege herfst in een oud Spaans café hoe een Duits echtpaar ruzie maakt. Het onweert. De man loopt naar het strand, wordt door de bliksem getroffen wat een geluid maakte van ‘verbrijzelde woorden’. Rosita is ontdaan, ze had nog nooit iemand zien sterven. Op de terugweg neemt Rudolf een stuk van een boomwortel mee met een knik erin alsof het pijn had.

Het langste verhaal gaat over de Nederlander Heinz, een dikke honorair vice-consul in een havenstad aan de Ligurische kust van Italië. Hij staat op een foto in een gezelschap van zeven mensen van wie de verteller zich afvraagt of hij zal pretenderen hen niet te kennen. Maar algauw laat hij dit bedrog schieten en schetst Heinz als een melancholicus en alcoholicus die z’n geheimen tot aan z’n dood voor zichzelf houdt. De verteller stelt uiteindelijk vast dat het verhaal achter de foto er eigenlijk helemaal niet toe doet.

Deze verhalen gaan over herinneringen, over de dood, de liefde en de waarheid en wat je daar in de tegenwoordige tijd allemaal over zou kunnen zeggen. Nooteboom zet de tijd stil in een prachtige, kalme stijl. Hij laat het rumoer van de straat niet toe. Hij laat de armoede buiten beschouwing. Hij wandelt. Hij bespiegelt. Hij is erudiet en elitair. Hij is ernstig. Z’n ironie zit niet in de woorden maar in de situaties.

Van weinig schrijvers kun je sentimentaliteit verdragen maar van Nooteboom krijg je nooit genoeg.

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact