Tim Krabbé, Een Tafel vol Vlinders
Een uitgave van de Stichting CPNB ter gelegenheid van de boekenweek 2009
ISBN 978-90-5965-084-8

Op 11 maart begint de boekenweek. Lezers die dan voor tenminste 12.50 euro aan boeken kopen, krijgen een boekje cadeau. Deze jaarlijkse traditie bestaat al bijna 80 jaar. Een bekend voorbeeld van een boekenweekgeschenk is Oeroeg van Hella Haasse. Zij schreef dit in 1948. Dit jaar viel de eer te beurt aan Tim Krabbé, de schrijver die met boeken als Het gouden ei en De renner grote bekendheid verwierf.

Zijn boekenweekgeschenk heet Een tafel vol vlinders. In het eerste deel vertelt schrijver Fred Berkow hoe hij vader werd van de kleine Bram Bontje, die z’n echte vader al vroeg door zelfmoord verloor. Fred hecht zich meteen aan zijn kersverse zoon en daarmee hecht zich ook de angst om hem te verliezen. Verder wil hij Bram behoeden voor een gewoon leven door hem regelmatig te vertellen dat hij uitsteekt boven de middelmaat of zoals hij het zelf zegt: ‘Jij bent geen confectie’.  

Daarnaast is Bram is een dromer. Als achttienjarige jongen reist hij naar Autaki. Dat is een berg op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Op de top daarvan ligt een steen die je volgens een Maori-legende aan moet raken om je levenspad te vinden en de kracht te krijgen het te volgen. Hij had erover gelezen in een boek dat Fred hem gegeven had.

Als Bram na zijn reis terugkomt, ontmoet hij Emma die hem op slag betovert. Fred vindt dat hij hem moet waarschuwen voor de gevolgen van zo’n verliefdheid. Het talent mag immers niet verloren gaan. Hiermee heeft Krabbé de ingrediënten uitgezocht en klaargelegd waarmee een liefdesdrama en erger gebrouwen kan worden.

In het tweede deel van het boek lezen we in het dagboek van Bram hoe hij zijn liefde ondergaat, zijn reis zou willen voortzetten, zijn bijzonderheid wil bewaken en  de levenslessen van Fred maar moeizaam op een afstand kan houden. Zijn verwarring leidt tot de tafel vol vlinders uit de titel die een metafoor is voor het leven en de eindigheid ervan.

Tim Krabbé vertelt opnieuw een mooi verhaal over herkenbare mensen met een sterke wil en lastige idealen. Met weinig moeite zijn elementen uit zijn eigen leven en eerder werk terug te vinden. Hij roert alles eens goed door elkaar, maakt er een hechte compositie van en zorgt ervoor dat er werkelijk geen mus zonder reden van het dak valt. Alle reden dus om op 11 maart naar de boekhandel te gaan.

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact