Ann de Craemer, Vurige tong
Uitgeverij De Bezige Bij, Antwerpen 2011
187 pagina’s
ISBN 9789085423188
€ 19,95

Ann de Craemer is een jonge Vlaamse schrijfster die in haar nieuwe boek Vurige tong fel uithaalt naar de katholieke kerk. Ze heeft volop recht van spreken. Ze is geboren in het West-Vlaamse Tielt, een stadje van 19.000 inwoners, waarvan een kerkjurist zich afvroeg hoe ze dat katholieke bastion heeft kunnen overleven. De Craemer ging er naar het Sint-Jozefsinstituut, de basisschool die door strenge, hypocriete nonnen geleid werd. Ze was gevoelig voor mooie Bijbelverhalen. Vooral de interpretaties van de nonnen joegen haar voortdurend de stuipen op het lijf. Wat ze ook deed, nooit was het goed in de ogen van God, de grote afwezige maar alom tegenwoordige en angstaanjagende machtswellusteling. Daar word je vroeg of laat niet beter van.

 Toen de schrijfster zich op een dag haar tante Denise herinnerde, een zus van haar grootmoeder, had ze de opening van haar boek te pakken. Deze tante Denise beloofde in 1941 haar stervende moeder dat ze non zou worden. Tot die tijd was ze een sprankelende jonge meid zonder enige religieuze aspiraties. Zeer tegen haar zin gaf zij haar leven aan de kerk. Als de schrijfster deze tante opgebaard ziet liggen, herinnert ze zich de constante treurigheid in haar ogen. Ze voelt een woede in zich opkomen die ze nooit eerder gevoeld heeft. Op de golven van deze woede schreef ze haar boek.
 
 Voordat ze haar tante Denise in de slotzin de rust gunt die ze verdiend heeft, vertelt ze over haar lieve grootmoeder, die pasgeboren kinderen verloor en veel later een zoon aan kanker. Ze schreef over haar verdraagzame vader die op 60-jarige leeftijd moedig besloot God vaarwel te zeggen. Ze wisselt haar eigen geschiedenis af met de onsmakelijke berichten over de Vlaamse bisschop Roger Vangheluwe die in 2010 ontslag nam omdat hij zich schuldig gemaakt had aan seksueel misbruik  van een minderjarige neef.  Ze vindt het kwalijk hoe gelovigen kardinaal Danneels wensten te verdedigen terwijl hij zonneklaar geprobeerd heeft de zaak in de doofpot te stoppen.
 
 Ze verfoeit de mentaliteit van “zwijgen en voortdoen” die ook in haar eigen dorp de dienst uitmaakt en waarin ze ook zichzelf herkent. Maar dat is meteen de kracht van dit boek. Het is niet de zoveelste variant van Hoe God verdween uit Jorwerd, het boek waarmee Geert Mak in 1996 God min of meer formeel historisch de deur wees, maar een persoonlijk en eerlijk relaas van een jonge vrouw die kiest voor haar godvrezende dorp terwijl ze er stevig haar tanden inzet. Met dit boek bevuilt ze op geen enkele manier haar nest maar trekt ze pleisters van wonden waarvoor de katholieke kerk al eeuwenlang verantwoordelijk is.

Maarten van Boxtel  

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact