Geertrui Daem, Ik bemin u bovenal
uitgeverij Podium, Amsterdam 2008
173 bladzijden
ISBN 9789057593611
Є 17,50

Geertrui Daem is geen nieuweling in de Vlaamse literatuur. Ze debuteerde in 1992 met de verhalenbundel Boniface, waarvoor ze prijzen in Vlaanderen en Nederland kreeg. Sindsdien schreef ze verschillende romans, verhalenbundels en toneelstukken.

In het boek Ik bemin u bovenal keert ze terug naar haar favoriete genre, die van het verhaal. In het eerste verhaal Duiverke houdt slager Norbert Waeymeersch ermee op. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Hij laat bij een notaris vastleggen dat z’n slagerij met huis niet verkocht mag worden, zeker niet aan het Imperium Meat Products dat als een mastodont zijn kleine slagerij overschaduwt. Z’n beide kinderen Annemarie en Ronny horen dit tijdens een familiebezoek gereserveerd aan.

Geertrui Daem werkt dit verhaal uit in voornamelijk dialogen die doorspekt zijn met het dialect uit de buurt van Aalst. Zulke gesprekken zijn meteen een van haar kwaliteiten. 

Ook neemt ze rustig de tijd voor de gebeurtenissen die ze middenin een herkenbare realiteit plaatst, in dit geval dus de realiteit van een slager die vooral oog heeft voor z’n duiven en z’n eigen trots. Ze staat hiermee in de Vlaamse verteltraditie van Louis Paul Boon tot Erwin Mortier.

Een andere sterke kant van het verhaal is de onverwachte wending. De lezer hoeft zich na afloop niet veel meer af te vragen. Hij wordt er ook niet per se gelukkiger van, maar ook dit past in de Vlaamse verteltraditie.

De bundel bevat vijf verhalen die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Neem bijvoorbeeld het tweede verhaal Gewijzigd profiel waarin de dochter van de slager, Annemarie Waeymeersch, via een dating site contact krijgt met een charmante man van middelbare leeftijd. Dat gaat natuurlijk nooit helemaal goed komen, weet je van meet af aan. Geertrui Daem vertelt het echter boeiend en vanzelfsprekend, zodat je bereid bent om de gladde pluimstrijkerijen van deze man voor lief te nemen.

Je zou kunnen voorstellen om deze verhalen te verfilmen. Jammer is dan wel dat het soepele ritme van de gebeurtenissen en de zinnen verdwijnt. Nee, lees deze verhalen maar voor, het liefst aan jezelf, dan kun je goed horen waar de schoonheid zit.

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact