Hannah Buenting, Honderd woorden voor grijs
Querido, Amsterdam 2008
207 bladzijden
ISBN  9789021434919
18,95 euro

Dit is een verhaal over een liefde die maar niet opbloeien wil. Het meisje Teun wordt verliefd op Vos, een jongen die het moet hebben van wat hij allemaal niet is. Hij is niet gezellig, niet enthousiast en niet handig. Hij werkt niet, kookt niet en ruimt niks op. Hij is ook geen mooie jongen met zijn grote neus en vlassig haar en altijd kapotte schoenen. Hij drinkt de hele dag bier en is bovenal innemend.   

Teun wil met hem leren leven. Dat valt niet mee en in de loop van het verhaal wordt dat er niet beter op. Het lijkt nogal rechttoe, rechtaan: een liefdesverhaal tussen twee jonge mensen dat niet goed afloopt.   

Maar dat is niet het geval. Schrijfster Hannah Buenting heeft in deze roman een tegenwicht van dit liefdesverhaal bedacht. Meteen al in de eerste zin zegt een oude dame dat Teun kan leren om alleen te zijn. Ze staat op dat moment op een bus te wachten. Ze heeft zich opgegeven voor een reis met bejaarden naar het buitenland.

In dit gezelschap gaat ze haar oefeningen in eenzaamheid doen, zoals ze dat zelf zegt. Het zijn vooral deze hoofdstukjes die het boek de pijn en de grappen en de ontroering meegeven die Teun verdient.

Haar eenzaamheid wordt namelijk steeds verstoord. Nu eens vraagt er iemand hoe haar dag was, dan weer ziet ze een blote oude man op de wc of twijfelt een oude dame hardop aan de mogelijkheid van alsnog sex met een nieuwe man op leeftijd.

Eerst ziet Teun alleen de grijze kliekjes die grijze gesprekken voeren en grijze spelletjes spelen. Ze leert echter beter om zich heen te kijken en ziet dan dat alles gekleurd is in vele varianten grijs. Als vanzelf plakt ze op de laatste pagina de honderd woorden voor grijs  uit de titel eraan vast.

Hannah Buenting is een jonge schrijfster uit Amsterdam. Ze schreef columns voor de website Spunk en publiceerde in 2004 het boek Hieper. Dit is haar onbevangen romandebuut.

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact