Laura Broekhuysen, Twee linkerlaarzen
Querido, Amsterdam 2008
110 pagina’s
ISBN 9789021434414
€ 16,95

Laura Broekhuysen is een jonge schrijfster (25) die op 19-jarige leeftijd debuteerde met een jeugdboek en nu verrast met haar eerste roman voor volwassenen.

Het verhaal van Twee linkerlaarzen is gauw genoeg verteld. Het gaat over en draait om het pubermeisje Juul. Juul en haar hartsvriendin Marijn hebben een wereldje gecreëerd met een eigen taal, bijzondere gewoontes, vreemde verzamelingen en persoonlijke fantasieën. Het is de voor een buitenstaander niet te begrijpen wereld van een opgroeiend meisje.

De moeder van Juul is overleden, maar ze lijkt haar niet te missen. Haar omgeving wordt bevolkt door ‘de vaders’, ‘de zusjes’, de opaatjes’, ‘de aanbidders’. In een zomers decor rennen Juul en Marijn rond, maar aan de tijd van zorgeloosheid lijkt een einde te komen. Kinderlijke onbezorgdheid begint plaats te maken voor volwassen vragen en zorgen.
In Twee linkerlaarzen is het dan ook niet voor niets dat een belangrijke plek waar ze zich verschuilen (en opgroeien) een kas is. Een kwetsbare plek, die aan diggelen gaat als de liefde zijn intrede doet.

De roman heeft de omvang van een flinke novelle. Maar wie denkt dat Twee linkerlaarzen een verhaal is om even snel te lezen, doet zichzelf en het boek tekort. Het is juist een roman om langzaam tot je te nemen. Om de woorden, de zinnen te proeven, ze in je hoofd te laten rondgaan, ervan te genieten.
Broekhuysens taalgebruik is heel eigen, nooit vanzelfsprekend, vaak verrassend, en niet zelden poëtisch. Ze moet zich hebben voorgenomen dat geen enkele zin al te gewoon mag zijn. Het resultaat is een eigenzinnig, stijlvol en oorspronkelijk werk. Soms werkt haar stijl wel erg bevreemdend. In de dialogen, bijvoorbeeld, waarin het lijkt alsof iedereen in haar omgeving er dezelfde, ietwat absurde manier van converseren op na houdt. Maar voor het overgrote deel is het een boek vol glanzende woorden en ritmische zinnen. Een muzikale stijl, die het verdient hardop ten gehore te worden gebracht. Een boek om aan jezelf voor te lezen.

Rien Broere


 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact