Maarten Asscher, Bekentenissen van een nieuwsgierig mens
Augustus, Amsterdam 2008
145 bladzijden
ISBN 9789045701554
Є 19,90

Het boek Bekentenissen van een nieuwsgierig mens van Maarten Asscher is een typisch Amsterdams bittertafelboek voor intellectuelen: erudiet, een tikkeltje arrogant, ironisch, cultuurlijk en ogen openend.

Het boek lijkt op een mooi verzorgd kartonnen doosje waarin ruim 130 stukken opgenomen zijn van een tot drie pagina’s lang. Over de herkomst van die stukken houdt Asscher zich op de vlakte. Ze komen in ieder geval uit zijn dagelijkse leven en zijn gebaseerd op het motto dat dingen vanzelf interessant worden zolang je er maar lang naar kijkt. Met dank aan Gustave Flaubert.

Dat motto blijkt uit bijna alle stukken in deze bundel. Ooit zag hij in een Londens antiquariaat bijvoorbeeld een zwart-wit foto waarop iemand achter een hondenslee met beide armen naar een klein vliegtuigje staat te zwaaien. Zes poolhonden liggen rustig in de sneeuw. De lucht en het land zijn door de grijsheid niet van elkaar te scheiden zodat alles er eindeloos en eenzaam uitziet. Asscher keek lang en verliefd naar deze foto en beloofde de lezer dat hij er een omslag van zou maken als hij hem nog zou vinden. Dat is dus gelukt waarmee hij de lezer de kans geeft om er lang naar te kijken zodat de foto inderdaad vanzelf interessant wordt.
 
De stukken van Maarten Asscher maken nieuwsgierig. Na zijn boek wil je onder meer graag de film Lift van Marc Isaacs zien, de autobiografie My own life van David Hume lezen, de muziek van Jan van Vlijmen horen, de roman Het uitstel van Mario Benedetti lezen en het schilderij Motiv auf Burano van Stegmann zien.

Zijn verhalen stemmen ook vrolijk. Hij vertelt bijvoorbeeld over de astronaut Neil Armstrong die tijdens z’n eerste maanwandeling iets gemompeld zou hebben als Good luck, mr. Gorsky. Niemand begreep hier iets van. Jaren later vertelde Armstrong een verhaal over zijn buurvrouw van vroeger in Ohio. Zij heette Gorsky. Hij was toen nog een kind. Zij zou tegen haar man, mr. Gorsky dus, geschreeuwd hebben: ‘Oral sex! You want oral sex?! You’ll get oral sex when the kid next door walks on the moon!’

Eigenlijk word je nogal gelukkig van de bekentenissen van Asscher. Zeker wanneer je geluk omschrijft als ‘een kortstondige ervaring van innige compleetheid’. Dat bleek hijzelf ooit gezegd te hebben maar hij kon zich dit niet meer herinneren. Hij was het er op voorhand wel van harte mee eens.    

Maarten van Boxtel

 

Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact