Het geheim van Fielemon

In 2010 verscheen bij uitgeverij De Eenhoorn het jeugdboek Het geheim van Fielemon.
De omslagtekening is van Bert Dombrecht.
Het is het derde deel van een serie over Kester, de hoofdpersoon in Het geheim van Fielemon

Kesters zelfgekozen opa Stoffel krijgt last van zijn geheugen. Ene Fielemon is opeens erg aanwezig in het leven van opa, en probeert Kester buiten te sluiten. Maar Kester laat zich niet op zijn kop zitten en als Fielemon hem ook nog beschuldigt van diefstal, gaat de jongen op onderzoek uit. Hij moet en zal het geheim van die rare Fielemon ontraadselen.

Hoe, dat lees je in Het geheim van Fielemon, een bijzonder grappig en wervelend detectiveverhaal!

 

Fragment uit 'Het geheim van Fielemon'

Aan de overkant van het veldje staan een paar klimrekken en drie wipkippen. Daarnaast is een bankje. Twee meisjes zitten op de rugleuning ervan, hun voeten rusten op de houten zitting. Kester herkent Suze onmiddellijk. Ze heeft haar hoofd gebogen en laat haar prachtige lange haren als een sluier in de wind heen en weer golven. Het meisje naast haar is Annette.
Kester begint aan de oversteek. Het is natuurlijk zaak dat hij zo toevallig mogelijk aan komt slenteren. En het valt nog niet mee om nonchalant te lopen. Probeer dat maar eens als alle honden uit de wijk links en rechts wat hebben laten vallen. Maar gelukkig lukt het Kester om onbesmeurd de overkant te bereiken.
‘Hé, Suze,’ zegt Kester verrast, alsof hij haar nu pas opmerkt. Hij knikt naar Annette.
‘Hoi, Kesj,’ groet Annette. Ze heeft haar mond vol met iets blauws. Het is een beugel waar haar ‘s’ over uitglijdt.
Suze schudt met een ruk van haar hoofd haar haar naar achter.
‘Kester,’ zegt ze. ‘Moest jij niet naar Parijs?’
‘Eh, ja, volgende week of zo.’
‘Parijsj?’ zegt Annette. ‘Jij ging toch naar Amerika?’
‘Ook,’ zegt Kester gauw. ‘Daar gaan we ook naartoe. We gaan waarschijnlijk een wereldreis maken. Eerst naar Parijs en dan naar Amerika. En nog even naar China, denk ik.’
‘Wauw, gaaf!’ vindt Annette.
‘En jullie?’ vraagt Kester.
‘We sjouden eersjt naar Sjpanje gaan,’ vertelt Annette. ‘Maar mijn vader wilde met het vliegtuig en mijn moeder met de auto. Sjij durft niet te vliegen. En toen gingen ze erover ruziemaken. En toen kreeg ik een abonnement voor het sjwembad, en verder gaan we sjomsj een dagje naar het sjtrand.’
Dat kan nog wel eens een probleem worden, beseft Kester. Als zij nergens naartoe gaat, zal ze snel doorhebben dat die wereldreis van hem ook niet verdergaat dan het veldje. Hopelijk breekt er wereldwijd een gekke-piloten-ziekte of zo uit, zodat er niet gevlogen kan worden.
Het geluid van een slippende fiets maakt in één keer een eind aan al zijn gedachten. Het is Jop die met een soepele beweging zijn fiets op het gras laat glijden, terwijl hij er zelf ondertussen achteloos afstapt.
‘Allo bonzjoer,’ zegt Jop. Het is zijn nieuwe manier van begroeten. ‘Dat komt goed uit dat jullie hier zijn.’ Hij wappert met een stapeltje enveloppen, om er dan eentje tussenuit te vissen. ‘Voor jou.’ Hij geeft Suze een envelop met haar naam erop. ‘En voor jou.’ Ook Annette krijgt er een. ‘En deze is voor jou.’ Ook Kester krijgt er een in handen gestopt.
‘Wat isj het?’ vraagt Annette.
‘Lees maar,’ zegt Jop.
Nieuwsgierig peuteren ze alle drie hun envelop open. Het is een uitnodiging. Voor Jops verjaardagsfeest. Aanstaande zaterdag.
Kester weet niet wat hem overkomt. Hij, uitgenodigd? Hoe lang is dat geleden? Een kaakbrede grijns breekt door op zijn gezicht.
‘Leuk!’ zegt Suze. ‘Ik kom.’
‘Ik ook,’ zegt Annette.
‘Ik denk wel dat ik ook kom,’ zegt Kester. ‘Dan stellen we onze wereldreis nog maar even uit.’

 

Het geheim van Fielemon is voor Є 15,95 in de boekhandels te koop. Een heerlijk boek om cadeau te krijgen!

 

Terug

 

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact