De witte molen

de witte molen

In 1993 verscheen de leesserie De witte molen (Malmberg, Den Bosch). Dit is een serie van vijf delen, speciaal geschreven voor de groepen 4 t/m 8 van het basisonderwijs. De illustraties zijn van Jan Zandstra.
De vijf delen vormen samen een doorlopende lijn. Zes kinderen uit twee nogal uiteenlopende gezinnen vervullen in de serie een hoofdrol. In elk deel staan één of meer van de kinderen centraal. In elk boek - dat uiteraard op zichzelf staand te lezen is - beleven de kinderen een spannend, maar vaak ook grappig avontuur.
 

Opa en oma worden ontvoerd

Groep 4

Jorien Smit is de hoofdpersoon in dit verhaal. Ze lijkt in veel opzichten op een doorsneeleerling uit groep 4. Maar ze houdt er een speciale kijk op de wereld op na. Met de komst van de nieuwe buren, de familie Lusink, verandert er veel in het leven van Jorien.
De rode draad in dit deel wordt gevormd door de voorbereidingen voor het veertigjarig huwelijksfeest van de opa en oma van Jorien. Ze zorgt voor een echt feest.
Ondertussen ontdekken de kinderen in het bos, dat jarenlang verboden militair terrein was, een oude legerbus.

Opa en oma worden ontvoerd


Dinges en Dompelaar

Groep 5

De kinderen Smit en Lusink hebben vakantie. Een groot deel van de tijd besteden zij aan het opknappen van de oude legerbus, hun geheime schuilplaats. Juist als alles aardig onder controle lijkt te zijn, gebeuren er vreemde dingen. Er verdwijnt van alles uit de bus. De kinderen gaan elkaar verdenken, en dat stelt de nieuwe vriendschap danig op de proef.
Dan ontmoeten de kinderen Dompelaar, een zonderlinge man die in een huisje in het bos blijkt te wonen. De grote vraag is of Dompelaar wel te vertrouwen is.

Opa en oma worden ontvoerd


Het verhaal van Jan de Wilde

Groep 6

Eddie Smit vraagt zich in dit deel af hoe het zat met de witte molen die ooit op de plek van de bus heeft gestaan. Hij komt een oude legende op het spoor. In die legende wordt het droevige verhaal van de molenaar Jan de Wilde verteld. 
Door toeval komen de kinderen in het bezit van geheimzinnige, op perkament geschreven brieven. Het raadsel van Jan de Wilde lijkt tot een huiveringwekkende ontknoping te komen. 
Maar er is ook iets met de ouders van de kinderen. Wat hebben die met het verhaal te maken?

Opa en oma worden ontvoerd


Dertien, dertien, bullebak

Groep 7

Michiel Lusink ontdekt dat er in het bos, vlak bij de bus, afval gestort wordt. Samen met Eddie gaat hij op onderzoek uit. De jongens vermoeden dat er sprake is van illegale giflozingen. 
Ze vertellen hun bevindingen aan de wethouder van milieuzaken. Maar dan blijkt dat de wethouder ook de eigenaar is van het bedrijf dat de afval stort. 
Ze besluiten een valstrik te zetten. In aanwezigheid van het Jeugdjournaal komt het bedrog aan het licht.

Opa en oma worden ontvoerd


Moderne zwervers

Groep 8

De basisschool zit er bijna op. De kinderen van groep 8 repeteren voor een musical en ze gaan op kamp. Ondertussen wordt de bus opgeknapt: in de vakantie zullen de families Smit en Lusink een trektocht door Europa gaan maken. 
Lotte heeft er absoluut geen zin in. Ze zit met een groot probleem: haar vriendin Maartje moest zo nodig verliefd worden. Ze weet zeker dat ze zelf nooit zo stom zal zijn om verliefd te worden. 
Maar het loopt anders.

Opa en oma worden ontvoerd


Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact