De blauwe vogel

Bij Het Verboden Rijk verscheen in 1997 De blauwe vogel. Dit boek werd geschreven ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Vereniging van Mytyl- en Tyltylscholen. De illustraties zijn gemaakt door Ann de Bode.

Zo'n vijftig jaar geleden werden in Nederland de eerste scholen voor kinderen met een lichamelijke en/ of geestelijke handicap gesticht.
Ze kregen de namen Mytyl- en Tyltylscholen.
De namen Mytyl en Tyltyl zijn ontleend aan het stuk De Blauwe Vogel van Maurice Maeterlinck. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1908, en is daarna nog diverse malen ten tonele gebracht of verfilmd.
De versie die Rien Broere schreef is een hervertelling. Het volgt de verhaallijn van het oorspronkelijke verhaal, maar is voor wat betreft de taal en de gebruikte beelden vertaald naar deze tijd. Het is een boek voor kinderen van nu, dat zich voor een deel afspeelt in een omgeving die zij als hedendaags zullen herkennen.

Korte inhoud:

Mytyl en haar broer Tyltyl hebben kerstvakantie. Dat vinden ze helemaal niet leuk. Bijna iedereen is weg, op wintersport.
Zij gaan nooit op wintersport.
Zij maken nooit eens iets bijzonders mee.
Zij vervelen zich alleen maar, veertien dagen lang.

En dan gebeurt er iets wonderlijks. Door toedoen van een geheimzinnig, heksachtig wezen belanden zij in het meest fantastische avontuur dat ze ooit beleefd hebben.
Ze gaan op zoek naar een blauwe vogel. Met behulp van een tijdmachine komen ze op de meest onverwachte plekken in verleden, heden en toekomst. Ze maken er kennis met bijzondere mensen en dieren.
Mensen die zo uit sprookjes lijken weggelopen. Maar ook engerds en griezels.
Niet iedereen heeft het beste met de twee kinderen voor. En zo wordt het zoeken naar de blauwe vogel niet alleen iets fantastisch, maar soms ook heel angstaanjagend.

blauwevogelTerug naar Home

Terug naar Kinderboeken

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact