Archief boekbesprekingen 19 februari 2012

In de uitzending van 19 februari komen de volgende boeken aan de orde:

Anita Shreve, De redding
Jessica Durlacher, De held

Anita Shreve, De redding
Vertaald door Erica Feberwee
Oorspronkelijke titel: Rescue
Uitgeverij Orlando, Utrecht 2011
317 pagina’s
ISBN 978-90-229-6051-6
€ 17,95 (e-book € 13,99)

Peter Webster komt als jonge, onervaren ambulancebroeder in contact met Sheila Arsenault, een mooie vrouw die in dronken staat haar auto in volle vaart tegen een boom wilde parkeren om zo een eind aan haar leven te maken. Het is een ontmoeting die Webster niet uit zijn hoofd kan zetten en die hem ertoe brengt onder het mom van nazorg met haar in contact te blijven. Het draait erop uit dat ze trouwen. Met de grote liefde van zijn leven krijgt Webster er echter ook haar drankzucht bij, iets wat hem constant zorgen baart, zeker als Sheila zwanger wordt en hun dochter Rowan op de wereld zet.

In de tijd dat het huwelijk duurt, doet Webster voortdurend zijn best te redden wat er te redden valt. Hij moet echter constateren dat het hem steekt ‘dat hij hartaanvallen kon voorkomen, dat hij bij gewonden de schade tot een minimum wist te beperken, dat hij zelfs de effecten van een overdosis ongedaan kon maken, maar dat hij de wonden in zijn privéleven niet kon hechten.’ Het einde van hun relatie is onvermijdelijk als hij naar een eenzijdig ongeluk wordt gestuurd en ter plaatse blijkt dat het opnieuw om Sheila gaat. Dit keer zat echter ook de kleine Rowan in de auto. Sheila vertrekt, Webster blijft als alleenstaande vader met zijn dochter achter.

Als Shreve het verhaal van de liefde tussen Webster en Sheila en de teloorgang ervan heeft verteld, schakelt ze naar het moment waarop hij als vader van de zeventienjarige Rowan moet constateren dat zijn dochter bezig is afstand van hem te nemen. Bovendien vermoedt hij dat het meisje drinkt. Als dat vermoeden bewaarheid wordt, weet Webster nog maar één persoon te bedenken die haar misschien kan helpen: Sheila. Na een aanvankelijke weigering, staat zij op een dag voor zijn deur en belooft hem te doen wat ze kan om hem te helpen.

Als Sheila weer het leven van ex-man en dochter weer binnen is gekomen, dient zich daarmee voor Webster een nieuw probleem aan. Confronterende vragen die hij tot nu toe uit de weg heeft weten te gaan, zullen moeten worden beantwoord, persoonlijke kwesties moeten worden aangesneden. Het betekent dat iedereen uiterst omzichtig met elkaar omgaat. Helaas maakt Webster de klassieke fout in het dagboek van zijn dochter te lezen en daarbij door haar te worden betrapt. Had hij de hoop dichter bij zijn dochter te kunnen komen, dan kan hij dat nu wel vergeten.

Webster is op een punt in zijn leven aangekomen waarop hij het gevoel heeft dat het belangrijkste in zijn leven hem uit handen dreigt te glippen. Eigenlijk wil hij maar één ding: dat Rowan gelukkig wordt. Nu ze hem bij het lezen van haar dagboek heeft betrapt, lijkt zijn nederlaag definitief. Maar daar heeft de schrijfster hem voor willen behoeden. Ze creëert nog een dramatische wending en geeft hem daarmee een laatste kans. Je zou het iets te veel van het goede kunnen vinden, het toeval en de herhaling spelen wel een erg grote rol en het gevaar van vals sentiment ligt op de loer. Shreve komt er echter mee weg door haar vlotte stijl, de constante vaart die ze haar verhaal geeft en door de manier waarop ze haar hoofdpersonen als mensen van vlees en bloed weet in te kleuren.
Zoals gebruikelijk bij dit soort uitgaven van Orlando zijn achterin het boek een interview met de schrijfster en vragen voor leesclubs opgenomen.

Rien Broere

Jessica Durlachter, De held
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam, 2011
283 pagina’s
ISBN 978 90 234 6583 6
€ 24,90 (gebonden) - € 12, 50 (midprice)

Sara Silverstein is het hoofdpersonage in de nieuwste roman van Jessica Durlacher. Zij begint haar relaas met een schets van haar joodse vader Herman Silverstein, die in de oorlog op 13-jarige leeftijd van z’n ouders gescheiden werd. Ze vertelt hoe haar vader onlangs overleed na een val van een trap in zijn tuin. Sara brengt de omstandigheden waaronder dat gebeurde in verband met een gewonnen rechtszaak van haar vader over een ondeugdelijk gebouwde serre tegen aannemer Ton Raaymakers, zoon is van een NSB’er.  

Met de dood van Herman Silverstein verdween ook de voorspoed van Sara’s gezin. Zij wordt op een afgelegen landweg bruut verkracht, haar gezin wordt overvallen waarbij onder meer haar dochter Tess getraumatiseerd raakt. Haar zoon Mich, die in Amerika studeert,  besluit om marinier te worden in het Amerikaanse leger. Het vraagt in eerste instantie wat geduld van de lezer om deze opeenstapeling van dramatische gebeurtenissen te accepteren, maar de schrijfster neemt er terecht de tijd voor.

Algauw weet ze van haar roman een spannende zoektocht te maken van een dochter naar de geschiedenis van haar vader, waarin ze onder meer op twee brieven stuit die haar grootmoeder Zewa Silverstein in 1942 schreef vanuit een Nederlands doorgangskamp.  In een derde brief van Herman die later via Mich opduikt, wordt onthutsend duidelijk met welk geheim hij al die tijd rondgelopen heeft.

In 160 korte hoofdstukjes vertelt Sara over de verbetenheid waarmee ze haar zoon tot andere gedachten probeert te brengen door bijvoorbeeld van het ene op het andere moment op het vliegtuig te stappen en haar zoon op de studentencampus in Berkeley op te zoeken. Hoe aangrijpend  vergeefs zijn dan haar  pogingen om hem in een gesprek op een hotelkamer te verbieden het leger in te gaan. En hoe onverwacht geprikkeld reageert ze op zijn argument dat zijn opa achter zijn keus zou hebben gestaan, haar vader dus, die zelf slachtoffer van een oorlog was.

Zoals Sara’s vader haar niet langer kon beschermen, zo kon ook zij haar geliefden niet meer beschermen tegen het ongeluk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een ontroerende scène waarin zij als moeder buitenspel staat als ze Tess achter een gesloten hoteldeur in San Diego tegen Mich hoort vertellen wat haar is overkomen tijdens de overval op het gezin. 

De vergelijkingen tussen grootvader en kleinzoon, het liefdevolle eerbetoon aan haar vader, zijn vernedering en schaamte, de verwording van veilige huizen tot ‘besmette ruimtes’, de manifestatie van haar zoon tot de held uit de titel, alles wijst in deze mooie roman naar de hoofdschuldige: de tweede wereldoorlog. 
  
Maarten van Boxtel

 


Terug

T-Hdesign | Copyright Rien Broere All rights reserved. Home - Contact